- Ce este dieta Keto și ce înseamnă starea de cetoză
- Ce tipuri de alimente poți consuma în dieta keto – rețete, meniuri, suplimente alimentare
- Tipuri de alimente permise
- Tipuri de alimente interzise
- Suplimente alimentare keto
- Beneficii și avantaje ale dietei ketogenice
- Riscuri și dezavantaje
- Rezultatele la care te poți aștepta
Dieta Ketogenică sau dieta keto se rezumă în esența la reeducarea metabolismului astfel încât organismul tău să folosească ca și sursă de energie grăsimiile în locul glucidelor și a carbohidraților. Astfel, odată cu epuizarea rezervelor de glucoză, datorită eliminării complete a carbohidraților din alimentația ta, ficatul începe să metabolizeze atât grăsimea din alimente cât și grăsimea acumulată pe corp în corpi cetonici și acizi grași, folosindu-i ca sursă principală de energie pentru celule.
Presupunând că regulile diete keto sunt urmate cum trebuie, aceasta poate fi o modalitate extraordinar de eficientă și relativ rapidă de a scăpa de straturile de grăsime acumulate pe corp, în special grăsimea de pe burtă și șolduri, fără a-ți pune în periclita sănătatea și fără pierderea de masă musculară.
Acest articol reprezintă un scurt ghid pentru începători în ceea ce privește principalele aspecte ale dietei keto. Odată ce ai parcurs informațiile prezentate în continuare vei avea o idee clară despre ce este dieta keto, care sunt avantajele, dezavantajele, riscurile, meniuri, rețete keto, cele mai bune suplimente alimentare keto, alimentele permise precum și tipurile de alimente pe care nu ai voie să le consumi.
Ce este dieta Keto și ce înseamnă starea de cetoză
Această trecerea de la energia rezultată din metabolizarea glucozei la energia produsă prin metabolizarea grăsimilor, care practic este principiul de bază al dietei keto, se numește inducerea corpului în stare de cetoză. Scopul dietei ketogenice este de a menține corpul în starea de cetoză pe o perioadă de 4-6 săptămâni astfel încât depunerile de grăsime de pe corp să fie eliminate și folosite ca sursă de energie pentru celule.
Comandă KETO DIET direct de pe site-ul oficial al producătorului la un preț promoțional redus cu 50%. Click aici pt. mai multe detalii
Pentru ca organismul să intre în cetoză trebuie să elimini toate tipurile de alimente bogate în carbohidrați și glucide, astfel încât consumul de carbohidrați să nu depășească 30-50g pe zi. Pentru a putea respecta această regulă trebuie să cunoști conținutul de carbohidrați și glucide ale alimentelor pe care le consumi zi de zi, și va trebui să îți creezi un meniu zilnic care să îți permită să te menți sub 30-50g carbohidrați pe zi în asigurându-ți în același timp necesarul de macronutrienți.
În momentul în care toate rezervele de glucoză au fost epuizate, ficatul încearcă să compenseze prin metabolizarea grăsimilor atât din alimentație cât și de pe corp pentru a produce corpii cetonici și acizii grași pe care organismul tău îi va folosi ca sursă de energie pentru celule.
De regulă durează între 48 și 72 de ore pentru ca organismul să epuizeze rezervele de glucoză și pentru a intra în starea de cetoză. Această perioadă de timp depinde și de alimentația ta, cât este de bogată în carbohidrați în momentul începerii dietei. Cea mai rapidă metodă de a induce cetoza este postul negru sau suplimentele keto –vezi capsulele Keto Diet sau pudra Keto Light Plus, care ajută la epuizarea rapidă a rezervelor glucidice.
Suplimetele Keto precum capsulele Keto Diet te ajută deasemenea să treci mai ușor peste perioada de acomodare, ameliorând efectele negative ale trecerii la cetoză, migrene, demineralizarea organismului, lipsa de energie. Pentru a știi dacă organismul este în cetoză poți folosi un glucometru care măsoară și corpii cetonici din sânge. Noi recomandăm modelul CareSens Dual, un glucometru de calitate, fiabil, care este deasemenea compatibil și cu testele KetoSens.
Ce tipuri de alimente poți consuma în dieta keto – rețete, meniuri, suplimente alimentare
În teorie, dieta keto presupune o alimentație bogată în grăsimi și proteine și extrem de săracă în carbohidrați și glucide. Mai jos găsești două liste cu tipurile de alimente permise și tipurile de alimente interzise în cadrul acestei diete.
Comandă KETO LIGHT direct de pe site-ul oficial al producătorului la un preț promoțional redus cu 50%. Click aici pt. mai multe detalii
Tipuri de alimente permise
- carne de vită, porc, miel, pește, oaie, pui
- ouă
- lactate
- alune de pădure
- migdale
- nuci
- ulei de cocos, uleiuri vegetale
- semințe
- unt
- smântână fermentată
- legume, fructe slabe în carbohidrați
- fructe de pădure(pentru necesarul de fibre în alimentație)
Tipuri de alimente interzise
În cazul alimentelor pe care nu ai voie să le consumi, dieta keto este foarte strictă, deoarece odată ce pragul zilnic de 50g de carbohidrați a fost depășit corpul iese din starea de cetoză. Așadar nu merge să trișezi la această dietă. Mai jos sunt tipurile de alimente interzise.
- sare, zahăr
- alimentele și băuturile cu zahăr – sucuri, prăjituri, dulciuri, etc.
- produsele făinoase – paste, pâine, produse de patiserie
- cereale
- băuturile alcoolice, în special cele din cereale
- fructe, cu câteva excepții mici
- legume cu conținut bogat de carbohidrați – cartofi, porumb, fasole
- produsele din carne procesată, mezeluri
În ceea ce privește proporțiile zilnice de macronutrienți, acestea ar trebui să fie: 75-80% grăsimi, 15-20% proteine și 5% carbohidrați. Numărul de calorii recomandat este de aproximativ 2000 kilo calorii pentru femei și 2500 pentru bărbați.
Suplimente alimentare keto
Suplimentele alimentare specifice dietei ketogenice te ajută să intri în cetoză mai ușor, în același timp ameliorând senzația de disconfort și simptomele cauzate de foamea glucidică.
50% reducere – vezi pret site producator
Recomandam mai sus capsulele Keto Diet care sunt un supliment keto naturist, bazat pe ingrediente 100% naturale care elimină efectele demineralizării organismului pe perioada dietei și îmbunătățește procesele de metabolizare a grăsimilor.
Am publicat un articol foarte detaliat despre acest supliment pe care îți sugerez să îl parcurgi. Deasemenea în ceea ce privește prețul suplimentului Keto Light, acest produs poate fi comandat online direct de pe site-ul producătorului la un preț special la care se aplică o reducere suplimentară de 50% în cazul comenzilor făcute din România.
Beneficii și avantaje ale dietei ketogenice
Fără a-ți periclita sănătatea și fără a pierde masă musculară, dieta keto îți permite să elimini eficient și rapid depunerile de grăsime de pe corp, în special grăsimea din zonele problemă precum burta, șoldurile, fesele.
Cele mai mari beneficii ale acestui regim alimentar sunt:
- scade colesterolul
- crește puterea de concentrare
- reduce apetitul
- energie fizică sporită odată ce perioada de acomodare a trecut
- dietă ușor de ținut cu cost financiar rezonabil
- reglează zahărul din sânge și reduce riscul de apariție a diabetului tip 2
- eliminarea grăsimii fără pierderea masei musculare
- reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare
- metodă de slăbit sănătoasă
Bineînțeles că la fel ca și orice altă dietă de slăbire, și aceasta are pe lângă avantaje și unele dezavantaje și riscuri asociate, pe care le-am enumerat mai jos.
Riscuri și dezavantaje
- nu mai poți consuma alimentele foarte comune care se regăsesc de regulă în regimul alimentar al majorității persoanelor
- consum de fibre redus – soluția este consumul fructelor de pădure, bogate în fibre și cu conținut scăzut de carbohidrați
- este necesar un consum mare de apă – cel puțin 2 litri de apă pe zi
- echilibrul acido-bazic – pH-ul acid al alimentelor cu conținut ridicat de grăsimi și proteine trebuie echilibrat prin consumarea de legume cu conținut glucidic scăzut precum broccoli, spanac, etc.
Rezultatele la care te poți aștepta
Conform specialiștilor în nutriție și medicilor, perioada recomandată de menținere a organismului în cetoză este de 4-6 săptămâni, după care urmează ieșirea din cetoză prin consumarea de carbohidrați și ulterior reinducerea stării pentru un nou ciclu de dietă.
Comandă KETO LIGHT direct de pe site-ul oficial al producătorului la un preț promoțional redus cu 50%. Click aici pt. mai multe detalii
După cum spuneam și mai devreme în acest articol, în condițiile în care respecți regulile de alimentație a dietei ketogenice ai posibilitatea de a da jos până la un 1kg de grăsime pe săptămână. Deși ca și greutate un 1kg poate părea puțin, când vine vorba de grăsime, 1kg înseamnă un volum destul de consistent, lucru care se va vedea cel mai bine la măsurile hainelor pe care le porți.